Monday, November 10, 2008

Populasi

Adakah populasi penting?

Ada pemain yang tidak menghiraukan jumlah populasi dalam kampung mereka. Biasanya mereka dari puak Teuton, apa yang penting bagi mereka ialah membina jumlah tentera yang besar secepat mungkin. Dan sebaliknya, ada pemain yang tidak hiraukan sangat tentang ketenteraan tapi lebih menumpukan kepada perkembangan kampung supaya kampung mereka maju dengan cepat.

Tektik manakah yang betul?

Sebenarnya kedua-dua tektik di atas adalah betul. Puak-puak dalam Travian; Rom,Teuton & Gaul mempunyai sifat yang berlainan. Jika anda ingin berjaya dalam Travian anda perlu bermain mengikut sifat puak yang anda pilih. Itulah keistimewaan Travian =)

Rom Teuton Gaul
Teuton adalah penyerang yang handal dan ganas, tetapi agak lemah dalam pertahanan.

Pada permulaan Gaul tidak mempunyai penyerang yang baik sehinggalah kampung puak ini telah semakin berkembang. Jadi sesiapa yang bermain Gaul perlulah menumpukan kepada perkembangan sumber (kayu,tanah liat,besi & tanaman) dan juga hanya menumpukan kepada bangunan yang betul-betul penting sahaja. Apabila semua sumber berada pada tahap 6, barulah sesuai untuk selidik Askar Pedang.

Disebabkan ramai beginners menggunakan puak Rom, jadi mereka tidak menghargai Tempoh Perlindungan Pemain Baru. Apa yang mereka lakukan adalah cuba untuk membina askar sebanyak dan secepat mungkin. Rom mempunyai askar pejalan kaki yang terbaik dan bagi beginners yang teruja untuk menyerang, adalah baik jika matlamat utama anda untuk mempunyai Askar Empayar.

Tetapi, askar Rom amat mahal untuk dibina. Jika dibandingkan antara Askar Legion (Rom) dan Askar Belantan (Teuton); Askar Belantan hanya memerlukan jumlah sumber sebanyak 250 untuk dibina manakala Askar Legion memerlukan 440 sumber. Untuk membina 50 Legion anda memerlukan 22 000 sumber manakala untuk membina 50 Belantan hanya memerlukan 12 500 sumber. Nampak tak perbezaan di sini? Kedua-dua askar mempunyai nilai serangan yang sama iaitu 40. Belantan boleh angkut sumber lebih banyak dari Legion (Belantan boleh angkut 60 sumber manakala Legion 40 sumber). Belantan juga lebih laju dari Legion dengan 7 petak sejam manakala Legion 6 petak sejam.

Sebagai puak Rom, amat sukar untuk membina askar jika sumber anda menghasilkan produksi yang rendah. Ini kerana askar Rom amat mahal.

Bagi Rom, populasi amat penting kerana ia berkait dengan menaik tahap sumber. Askar Rom adalah bagus jika tahap sumber berada pada tahap 7 atau 8. Apabila sumber anda berada pada tahap ini, anda dapat membina askar Rom dengan banyak dalam masa yang agak singkat. Pada peringkat ini, anda sebagai Rom akan menjadi lebih berkuasa. Kenapa saya berkata sedemikian akan diterangkan dalam artikel seterusnya ;)

0 comments: